Articles - X-Mass 2k8: Het nieuwe netwerk

Geschreven door: Haico - Gepost op: donderdag 29 januari 2009 om 16:31

Het netwerk van de X-Mass 2k8: Arctic Adventure, Sponsored by 3COM

Inleiding

De X-Mass stond weer voor de deur en zoals elk jaar gingen we weer druk op zoek naar een netwerk dat gebruikt kon worden. Normaal gesproken huurden we altijd 3com switches bij Gameparty.net (3300’s) welke altijd zeer goed waren bevallen, maar dit jaar wilden we het eigenlijk groter aan gaan pakken. Nu de internetmarkt zodanig hard aan het groeien is dat 100Mbit aan huis al redelijk in zicht komt, is het voor LAN’s zaak om met deze snelheidsvraag mee te groeien. X-Life wilde daarom dit jaar een volledig gigabit-switched netwerk opzetten om te kijken hoe dat zich hield, en wat de ervaringen van de bezoekers waren. Tot onze grote vreugde hebben we 3COM bereid gevonden dit netwerk voor ons te leveren.

Omdat op een Lanparty een behoorlijk stevige hoeveelheid data over het netwerk getransporteerd wordt, is het van belang om een zo snel mogelijk, maar ook zo stabiel mogelijk netwerk neer te zetten. Hierbij is het tevens zaak om te letten op voldoende bandbreedte vanaf de switches naar de core-switch, evenals voldoende poorten op de switches zelf, zodat er geen tekort ontstaat. 3COM heeft ons een behoorlijk arsenaal aan switches laten uittesten, te weten:
3x 5500G 24 poorts
1x 4500G 24 poorts
1x 4200 24 poorts
1x 3870 24 poorts

Waarbij we 1 switch als core-switch in ons serverhok neer zouden zetten, en de overige switches met een gigabit trunk (aggregated link) zouden verbinden met de core.

Voor de LAN

Twee dagen voor het begin van de LAN zijn we met twee x-lifers naar Maarssen gereden, alwaar het hoofdkantoor van 3COM Nederland zich bevind. De vriendelijke receptioniste heeft ons geholpen zodat wij met 6 switches in de auto terugreden naar Nijmegen. (Leuk detail is dat de waarde van de switches de dagwaarde van de auto ver overtrof!).

Eenmaal in Nijmegen kon het configureren beginnen. Eigenlijk was er niet heel veel te doen, behalve de trunks instellen, het IP-adres van de switches veranderen om ze zo in de gaten te kunnen houden tijdens de LAN, en een beveiliging inbouwen zodat niet iedereen er zomaar in zou kunnen. De eerste avond was eigenlijk meer uitproberen wat de switches konden, en kijken hoe ze in elkaar zaten. In de testopstelling haalden de switches met een enkele uplink al indrukwekkende resultaten. Via Iperf werden al resultaten van gemiddeld zo’n 114-119 MBytes/s gehaald, maar er wordt niet getwijfeld dat dit nog sneller had gekund als de hardware van de pc’s steviger was uitgevoerd.

De tweede dag, de dag voor de LAN was gereserveerd voor het configureren van de switches, en ’s middags tijdens college had ik eigenlijk ook alleen maar zin om met de switches verder te gaan werken, maar dat kan ook komen omdat het college in kwestie niet bijster boeiend was. Eenmaal thuis werd de klus gestart, en werd begonnen met het instellen van de IP adressen. Via een console link moest worden ingelogd en via een terminal interface (hyperterminal bv.) was de switch te configureren. Dit alles is nog wel commandline, maar als linuxliefhebber was dat voor mij geen groot bezwaar. Het was even zoeken naar het juiste commando voor het veranderen van de netwerkinstellingen maar na de handleiding open te hebben geslagen was het zo gepiept, hulde aan de manual!

Vervolgens moesten de trunks ingesteld worden, eigenlijk is dat een eitje, na het inloggen in de webinterface is het een kwestie van een aggregation groep aanmaken, en vervolgens het LACP protocol op die poorten aanzetten. Omdat ik geen zin had om elke aggregated group apart te gaan testen, heb ik besloten om ze allemaal eerst te configureren, en daarna snel één voor één te testen, resultaat: nettowinst van zo’n 10 minuten. Nu alle groepen ingesteld waren en ook werkten was het tijd om de beveiliging te gaan regelen. Mijn oorspronkelijke idee was om een nieuw admin account aan te maken mét wachtwoord, en het originele admin account te verwijderen. Blijkbaar kan dat niet, want toen dat gedaan was kon ik opeens helemaal nergens meer in. Tot op heden weet ik niet precies wat er fout is gegaan, maar waarschijnlijk heb ik ergens een stomme fout gemaakt, en de boel naar zijn grootje geholpen. Opzich geen ramp, de meeste switches bezitten een “reset to factory defaults” functie, dus daar ging ik naar op zoek. Zo snel kon ik de functie niet vinden in de terminal interface, maar de functie “format flash card” leek veel belovend, en aangezien het al laat aan het worden was, en ik eigenlijk de boel af wilde hebben zodat ik kon gaan slapen, besloot ik om deze maar te proberen. Helaas, wat bleek, op die flashcard is het complete besturingssysteem van de switch geïnstalleerd, inclusief de webserver voor het managen en andere vrij essentiele onderdelen. 

Oeps, dat was niet helemaal de bedoeling, maar de switch deed nu helemaal niks meer. Om een lang verhaal kort te maken, het heeft me tot 2 uur ’s nachts uit mijn bed gehouden, maar uiteindelijk was alles toch piekfijn in orde gekomen. Nogmaals wil ik mijn dank uitdragen naar de website van 3COM, waar alle benodigdheden te vinden waren om de switch weer in oude staat te herstellen (hulde!), en aan mijn bed, dat heerlijk lag toen ik eenmaal klaar was.

Op de LAN

Het opbouwen van het netwerk was vrij simpel, leg de kabels (twee CAT6 kabels), en stop de connectors in de juiste poorten. In alle switches was uit te lezen dat het LACP protocol zijn werk keurig deed. De aggregated groups waren automatisch ingeschakeld, en verder hoefde er niks meer te gebeuren.De netwerkperformance was uitstekend te noemen, ik heb geen enkele klacht over het netwerk gehoord van bezoekers. De lijnen werden behoorlijk belast, aangezien ik veelal tientallen MBytes/s op dezelfde switch voorbij zag komen, maar ze hebben zich prima gehouden. Met een zelfgeschreven programmaatje van Ruben (Jiquera) is nog geprobeerd om de maximale doorvoersnelheid van een aggregated link (trunk) te meten, maar omdat deze maar 1 thread gebruikte, was het maximum de doorvoersnelheid van 1 kabel. Blijkbaar is de switch niet in staat om een enkele thread op te splitsen en over twee kabels te verdelen. Een aggregated link (trunk) komt pas tot zijn recht als er een nieuwe thread wordt gestart, terwijl de eerste lijn vol zit. In dat geval wordt pas de tweede lijn erbij gepakt, maar omdat we dat niet helemaal zeker weten gaan we dat de volgende keer zeker nog navragen bij 3COM. 

De geavanceerdere functies van de switches zoals RIP, OSPF of static L3 routing hebben we niet uitgetest omdat we hier simpelweg geen noodzaak voor hadden. Op de volgende LAN in juni hebben we het idee opgevat om een VOIP-systeem op te gaan zetten, en te kijken of dit goed werkt i.c. met de QoS diensten van de switches onder een hoge load. 

 De switches hebben zich zeer goed gehouden. Ook onder behoorlijk stevige belasting houden de switches zich prima. Het instellen van dubbele bandbreedte is via de webinterface een eitje, ook is het op die manier mogelijk om in de gaten te houden hoe het met de switch gaat. In combinatie met 3com network management software zijn meerdere switches te monitoren, hoewel ik daarbinnen de functie mis dat alle devices in 1 scherm te zien zijn met de bijbehorende status (of ik heb niet goed genoeg gekeken). Aanvullend vond ik het een gemis dat het niet mogelijk was om de up/downloadsnelheid van een poort, of trunk realtime te kunnen uitlezen, maar dat is misschien iets dat er nog aankomt, uiteindelijk zijn we ontzettend tevreden geweest.

Wij willen Robert Bindt van 3COM graag ontzettend bedanken voor zijn hulp en medewerking!

REACTIES
  • Gepost door: Dutch_com_freak op dinsdag 3 februari 2009 om 01:03
    Interresant stukkie.....
  • Gepost door: Vleddertje op woensdag 18 februari 2009 om 23:04
    Netwerk was echt super! Go 3COM!
    Ik hoop dat ze voor XL12 ook weer van de partij zijn.
Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen.