Wat is een LANparty?

In het kort is een lanparty een bijeenkomst van mensen die hun computer meenemen en over een lokaal netwerk games tegen elkaar spelen.

Een LANparty is sociaal

Maar een lanparty is eigenlijk nog wel wat meer dan dat alleen. Een lanparty is met name een sociale bezigheid, met mensen die eigenlijk allemaal wel van gamen houden. De een wat meer dan een ander, maar iedereen die houdt van een spelletje op z'n tijd zal zich eigenlijk prima vermaken op een lanparty.
Het is een wijdverbreid misverstand dat een lanparty ook alleen voor nerds is bestemd, natuurlijk kom je die er ook tegen, maar het zijn juist de sociaal ingestelde mensen die je tegenwoordig het meeste op lanparties ziet verschijnen.

Waar je vroeger zag dat er eigenlijk alleen maar games gespeeld werden op lanparties en daarnaast de nodige films, series, games, muziek en dat soort zaken werden uitgewisseld is dat tegenwoordig niet meer de reden dat mensen nog steeds naar lanparties komen. Met de huidige internetverbindingen is online gamen voor iedereen haalbaar, dus daar hoef je niet meer voor naar een lanparty. En waar je vroeger nog al je series, films en muziek moest downloaden, kun je die nu allemaal streamen via diensten zoals Netflix, Spotify en nog vele anderen. Met gameplatformen als Steam en Origin hoef je de deur ook niet meer uit voor de nieuwste games, dus daarvoor hoef je niet per se meer naar een lanparty. Maar waarom dan wel?

LANnen is gezellig!

Voornamelijk omdat het gewoon erg gezellig is. Je ziet oude bekenden weer terug, leert nieuwe mensen kennen en niets is leuker dan gezellig met z'n alleen in 1 ruimte tegen elkaar te gamen, waarbij het weinig uitmaakt of je echt goed of slecht bent in een game, doordat je met een grote groep aan het gamen bent is er altijd wel wat leuks te spelen. En natuurlijk is er niets mooier dan het gezicht van je tegenstander te zien als je hem net te slim af bent. En nog leuker is natuurlijk om dit te doen in een competitie, waar voor ook wel weer leuke dingen bij te winnen zijn. Het maakt een potje gamen net even wat spannender, als je weet dat er een mooie prijsbeker tegenoverstaat.

En alsof dat nog niet genoeg is is er vaak nog veel meer te doen op een lanparty. Zo heb je vaak ook wat (outdoor) funcompo's, om je even achter de PC vandaan te halen, een relaxarea met gameconsoles en de mogelijkheid om ook de bord- en kaartspellen op tafel te leggen en natuurlijk een catering waarbij je onder het genot van een drankje nog gezellig kunt kletsen.

X-Life is een lanparty waarbij gezelligheid bovenaan staat, waar het doel is om de bezoekers een leuk weekend te geven waar ze kunnen doen waar ze zin in hebben, samen met een (grote) groep gelijkgestemden.